Ergonomi på kontor – tips och förslag

Många spenderar minst åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan, på ett kontor. Att tillbringa denna tid på en obekväm stol, framför ett för lågt skrivbord i ett dåligt upplyst rum med otillräcklig förvaring är så klart inte optimalt, varken för hälsan eller för effektiviteten.

4 ergonomiska tips för kontoret

Även med rätt kontorsmöbler behöver du tänka på hur du sitter och rör dig under en arbetsdag. Det finns kurser och externa företag som kan hjälpa dig eller dina anställda att arbeta så ergonomiskt som möjligt, men här är några grundläggande tips. Läs även mer på 1177.se.

4 ergonomiska tips för kontoret

Även med rätt kontorsmöbler behöver du tänka på hur du sitter och rör dig under en arbetsdag. Det finns kurser och externa företag som kan hjälpa dig eller dina anställda att arbeta så ergonomiskt som möjligt, men här är några grundläggande tips. Läs även mer på 1177.se.

1. Bra arbetsrörelser

Statiskt arbete är inte bra för musklerna, varför ett stillasittande arbete framför en dator lätt blir skadligt. Ta regelbundna pauser om ditt arbete är statiskt, och rör på muskler och leder för att hålla igång blodcirkulationen. Sätt larm på telefonen om det hjälper. Rör på armar och leder även på lunchpromenaden för att få in lite rörelse när det går.

2. Variera arbetsställning

Ett höj- och sänkbart skrivbord kommer till sin rätta först när användare utnyttjar dess potential. Växla mellan stående och sittande arbete några gånger under arbetsdagen – förslagsvis vid några hållpunkter på dagen så att du inte glömmer det. Om du inte hinner ändra ställning – skapa tid. Om du blir sjukskriven förlorar företaget ännu mer tid.

3. Mus och tangentbord

Att ha ergonomiska redskap för datorn är viktigt för att undvika skador i armar. Du ska kunna hålla handleden rak när du använder musen. Genom att lära dig vanliga kortkommandon på tangentbordet kan du också undvika musen helt vid många arbetsmoment. Läs mer om datorarbete hos Arbetsmiljöverket.

4. Lyft rätt

Även om du inte har ett arbete där tunga lyft ingår, händer det ofrånkomligen då och då att du behöver lyfta saker från golvet. Tänk alltid på att lyfta med rak rygg och böjda knän. Vrid inte kroppen samtidigt som du lyfter, och lyft inget om du tycker att det är för tungt. Ta hjälp av kollegor och hjälpmedel om det finns. Det är aldrig värt att ta genvägar vid tunga lyft.

Ergonomiska kontorsmöbler

Vikten av ergonomi på arbetsplatsen kan inte nog understrykas. Ergonomi handlar om mer än möbler, men det är lättare att ha ett ergonomiskt hållbart arbetssätt med rätt stolar och skrivbord. Höj- och sänkbara skrivbord är i dag en självklarhet på många kontor, och många företag investerar i ergonomiska stolar av hög kvalitet som skadeförebyggande åtgärd. På Arbetsmiljöverket kan du läsa mer om ergonomiskt arbete på olika typer av arbetsplatser.

Ergonomiska kontorsmöbler

Vikten av ergonomi på arbetsplatsen kan inte nog understrykas. Ergonomi handlar om mer än möbler, men det är lättare att ha ett ergonomiskt hållbart arbetssätt med rätt stolar och skrivbord. Höj- och sänkbara skrivbord är i dag en självklarhet på många kontor, och många företag investerar i ergonomiska stolar av hög kvalitet som skadeförebyggande åtgärd. Det är viktigt att arbetsplatsen har ett vilorum med bekväma möbler för avkoppling och regelbundna pauser. På Arbetsmiljöverket kan du läsa mer om ergonomiskt arbete på olika typer av arbetsplatser.

Höj- och sänkbart skrivbord

Ett elektriskt höj- och sänkbart skrivbord är i dag en självklarhet på många arbetsplatser, och ett måste för en ergonomisk arbetsplats. Förutom att du kan ställa in höjden efter hur du sitter, kan du variera arbetsposition under dagen och växla mellan stående och sittande arbete.

Ett höj- och sänkbart skrivbord hjälper på så vis till att förebygga skador bland personalen, och bidrar till ett mer effektivt kontor. Du hittar ett brett utbud av höj- och sänkbara skrivbord hos DPJ  som är experter på kontorsmöbler, vars höj- och sänkbara skrivbord finns i många utföranden och utseenden.

Ergonomisk kontorsstol

Oavsett skrivbord eller arbetsplats är det viktigt att du sitter bra, och en ergonomisk kontorsstol gör det mycket enklare. Om du sitter stilla många timmar om dagen och inte har möjlighet att variera din position är en ergonomisk kontorsstol ett måste för ett hälsosamt arbete.
Du kan så klart sitta fel även i en ergonomisk kontorsstol, men de bästa modellerna hjälper dig att sitta rätt utan att du tänker på det. Hos en återförsäljare som Elite-Kontorsmöbler finns en ergonomisk kontorsstol för varje kontor – här har man samlat ett brett utbud av ergonomiska kontorsmöbler för alla tillfällen.