Vilorum på arbetsplatsen

Ett vilorum på arbetsplatsen är viktigt för att medarbetare ska kunna ta en paus, vila och återhämta sig under arbetsdagen. Utrymmet ska vara anpassat för vila med möjlighet att ligga ner i en soffa, säng eller dagbädd. Att ha en enskild plats för vila på arbetsplatsen är viktigt för både välmående och produktiva anställda. Hos Promas kan du läsa mer och få tips om hur du skapar ett mysigt och trivsamt vilrum på arbetsplatsen.

Måste det finnas ett vilorum?

Ja, det finns krav på vilrum på alla arbetsplatser enligt arbetsmiljöverket. Reglerna säger att det alltid ska finnas ett specifikt utrymme för vila, är det fler än 50 anställda ska det vara ett färdigt, separat rum där man ska kunna ligga ner och vila ostört. Är det färre än 50 som jobbar i lokalerna ska det fortfarande finnas en plats som snabbt kan ställas iordning för ostörd vila. 

Fördelarna

Det finns flera bevisade fördelar med att utforma ett vilorum på arbetsplatsen. Att ha möjlighet att gå undan för regelbundna pauser kan minska stress och hjälpa till att förebygga utbrändhet hos personalen. Ett iordningställt rum visar medarbetare att deras arbetsgivare uppmuntrar återhämtning. 

  • Ökar produktiviteten och kreativitet 
  • Uppfyller krav från arbetsmiljöverket. 
  • Förbättrad hälsa hos dina medarbetare. 
  • Inspirerar till balans mellan arbete och fritid.

Hur ska rummet vara utformat

Det finns flera aspekter att ta hänsyn till när du ska inreda vilorummet, det ska utformat för komfort och gärna rymma mer en än person åt gången. Arbetsmiljöverket säger att vilrummet ska vara bekvämt, ostört och det ska finnas möjlighet att vila liggande. Att investera i bra möbler, inred i avslappnande färger och ge medarbetare möjlighet att släcka ner rummet är en bra början. 

Närhet till toalett

Det rekommenderas att det finns en toalett i närheten av rummet, det ger en ökad bekvämlighet för medarbetarna. Det har att göra med att det minskar avbrott i vilotiden om de snabbt kan återgå till arbetsplatsens vilrum efter toalettbesök. Ofta används rummen av gravida, personer som lätt får huvudvärk eller illamående och som uppskattar närhet till toaletten.

Möjlighet att ligga

Att få möjlighet att ligga ner i en soffa, säng eller dagbädd är viktigt för att kunna slappna av på riktigt. Välj sköna möbler som är bekväma hellre än de som enbart har snygg design. Det finns flera fördelar med att kunna ligga ner under vilan. 

  • Djupare avkoppling, det ger kroppen en chans att komma ned i varv. 
  • Du minskar din stress av att ligga ner bara en kort stund. 
  • Lindrar muskelspänningar och förbättrar blodcirkulationen.

Belysning och inredning

Mjuka kuddar, filtar, en växt, mattor och gardiner gör att rummet känns mysigt och ombonat. Har rummet fönster kan mörkläggningsgardiner vara ett smart köp då dämpat ljus gör vilan mer effektiv. Tänk på att ha flera små lampor med dovt ljus för mysig belysning, hellre än bara en taklampa. Om flera vill ha möjlighet att vila samtidigt kan ni dela upp rummet genom att sätta upp skärmar.